De tijdsduur hangt samen met het soort vlees en het gewicht. Het hangt ook af van het zoutgehalte. Hoe meer zout je gebruikt, hoe korter de tijd in de pekel.
Soort vlees | Hoe lang pekelen | Zout per 4 liter water | Zout per liter water |
Hele kip | 3-12 uur | 225 gram | 56 gram |
Kalkoenborst | 4 – 8 uur | 150 gram | 37,5 gram |
Piepkuikens | 1 – 2 uur | 100 gram | 25 gram |
Stukken kip | 1-2 uur | 225 gram | 56 gram |
Varkenshaasje | 2 – 6 uur | 150 gram | 37,5 gram |
Varkenskoteletten | 2 – 6 uur | 225 gram | 56 gram |
Varkenslende | 1-3 dagen | 225 gram | 56 gram |
Onderstaande ingrediënten vormen een basis pekel. Zelf kun je er nog meer ingrediënten aan toevoegen zoals tijm, citrus, knoflook, bruine suiker enzovoorts.
Het is handiger om gekookt water te pakken ipv koud, omdat in koud water het zout minder snel op lost.
- 1/2 liter kokend water
- Zeezout(hoeveelheid ligt aan het soort vlees en het gewicht)
- 4 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel peperkorrels
- 50 gram suiker
Nadat de zout en suiker zijn opgelost voeg je de overige ingrediënten toe en voeg je nog wat water toe, zodat het vlees onder de pekel komt te staan. Je kunt dit in een schaal of zip zak doen. Daarna zet je het in de koelkast.
Ga per 500 gram vlees uit van 2 uur in de pekel oplossing.
Haal het vlees uit de pekel en maak het droog met keukenpapier. Laat grote stukken vlees een paar uur drogen(onbedekt of keukenpapier op het vlees en wanneer het te vochtig wordt nieuwe papier er op. Dit zorgt voor een krokante korst bij het bakken of braden.