Pagina met recepten etc.
Pulled chicken Dutch Oven
INGREDIËNTEN
- Kippendijen(6 voor 2pers)
- Rode of witte ui
- Rauwe spek/bacon
- Rub die goed bij kip past
- BBQ saus
- Pita broodje/pistolet/geroosterd brood
Benodigdheden
- Dutch Oven/gietijzeren pan
- Een bbq of nog leuker een open vuur
Barbecue / Open vuur
Bedek de bodem van de brikettenstarter met houtskool of briketten. Voor het open vuur maak je een cirkel of vierkant, zodat de hele onderzijde van de Dutch Oven gelijkmatig warmte krijgt. Op de deksel leg je ook wat hout/briketten
BEREIDING
Leg de kip in een schaal, doe de rub er bij en husselen. Laat het even staan zodat de rub in de kip trekt.
Laat een klontje boter smelten in de Dutch oven, zodat de bodem grotendeels bedekt is.
We gaan nu de pan vullen. (1)Begin met een het bedekken van de bodem met spek/bacon. Dit zorgt er voor dat de kip niet aan de bodem gaat plakken. Bodem bedekt? (2)Leg er dan een laag kippendijen op en je bijna geen bacon meer ziet, is het goed. (3)Leg er nu een laag met plakken uien er op. Herhaal nu stap 1, 2 en 3 totdat de kip op is.
Als laatste gooien we er een scheut bbq saus er over heen.
Laat de pan een paar uurtjes op het vuur staan. Voor twee lagen kip heeft de pan 2.5u op het gestaan. Neem tijdens het wachten een lekker pilsje of een glaasje wijn!
Het beste is dat de pan niet open gaat tijdens de bereiding. Om te checken of de bereiding goed gaat, luister je naar de pan. Hoor je het zachtjes sudderen dan is het goed. Hoor je het echt koken dan haal je wat hout/briketten weg.
Als het klaar is, trek je de kip uit elkaar. Bak wat brood af of neem een snee brood en rooster hem even. Daarna wat sla en de Pulled Chicken er op en genieten!
Spareribs Fall of the bone
Ingrediënten
- Spareribs (1 á 2 ribben per persoon)
- Aluminium bak of braadslee
- Aluminiumfolie
- Kansas City BBQ Rub
- Glaze (saus om de ribben in af te grillen)
- 4 el BBQsaus
- 2 el honing
De spareribs voorbereiden:
Verwijder het vlies van de ribben. Steek met een bot mes of de achterkant van een vork tussen een bot en het vlies. Gebruik een stuk keukenpapier om het vlies los te trekken.
Hierna spoel je de ribben af en maak je ze droog met keukenpapier.
Smeer de ribben in met de BBQ Rub en laat deze minimaal 2 uur intrekken. Als je de mogelijkheid hebt dan een nacht laten intrekken.
Barbecue
Bereid de barbecue voor op de indirecte manier met een zone van +/- 175 °C.
Bereiding
Leg de ribben met de bolle kant naar beneden of zet de ribben met de dikste kant naar beneden in een aluminium bak of braadslee en dek deze luchtdicht af met aluminiumfolie. Laat de spareribs minimaal 3 uur garen op +/- 175°C.
Maak na +/- 3 uur de Glaze en verwijder hierna de folie. Je kunt de ribben uit de bak halen en boven het vuur leggen. Doe dit voorzichtig, want anders vallen de ribben uit elkaar. Als je het makkelijker vind, laat je de ribben in de bak liggen.
Smeer de ribben in met de Glaze en laat ze nog 10 min liggen. Hierna draai je ze om, smeer je ze weer in en laat je ze nog 20 min liggen.
Maminha met mosterd marinade
Ingrediënten
- 1 Maminha
- 1 eetlepel Knoflook Olijfolie
- 2 eetlepels Mosterd
- 1 eetlepel Mosterdzaad/Poeder
- 1 eetlepel Zeezout
- 1 eetlepel Zwarte peperkorrels
Barbecue
Bereid de barbecue voor in 2 zones een hete zone van +/- 270 °C en een indirecte zone
Bereiding
Meng de mosterd samen met de olijfolie zodat er een mooie gladde marinade ontstaat. Smeer het vlees rondom helemaal in. Laat de marinade een kwartier intrekken.
Als de barbecue op temperatuur is, leg je het vlees zo'n 4 minuten per kant aan boven de directe zone, zodat er mooie grillstrepen op komen. Hierna breng je de temperatuur van de barbecue terug naar zo’n 180°C. Laat nu de Maminha op de indirecte zone doorgaren tot kerntemperatuur 58°C. Haal het vlees van de barbecue en laat het onder aluminiumfolie rusten voor zo’n 10 à 15 minuten. Snijd het vlees haaks op de draad.
Chicken Lollipops
Ingrediënten
- Kip drumsticks naar keuze
- BBQ rub naar keuze
- BBQ saus naar keuze
- Vloeibare boter
- Aluminium bakje
Barbecue
Temperatuur van zo’n 185° C. Plaats de aluminium bak indirect.
Drumstick omvormen tot kiplollie
Snijdt met je mes onder het gewricht, rondom het bot alles door. Duw het gewricht over het uiteinde van de drumstick heen. Er zit nog een scherp botje aan het grote bot wat weggehaald moet worden. Haal het botje los, of met je vingers, of met een klein mesje. Indien nodig kan je via de dikke onderzijde van de drumstick dit botje wat lossnijden, zodat je deze er uit kan halen.
Trek het vlees zo veel mogelijk naar onder en snijd de pezen weg.
Rub en Barbecue
Tijd om de drumsticks in de rub te zetten. Zet de drumsticks in een aluminium bakje en voeg een paar klontjes boter toe, zodat er een laagje boter ontstaat. Plaats de aluminium indirect op de BBQ.
Als de kiplollies een kerntemperatuur van zo’n 70°C hebben bereikt, haal je deze uit de schaal. Schilder de kiplollies 1 voor 1 in met de BBQ saus en plaats ze op het rooster. Sluit de deksel van de BBQ en wacht ongeveer 15 tot 20 minuten.
Pekelen!!
De tijdsduur hangt samen met het soort vlees en het gewicht. Het hangt ook af van het zoutgehalte. Hoe meer zout je gebruikt, hoe korter de tijd in de pekel.
Soort vlees | Hoe lang pekelen | Zout per 4 liter water | Zout per liter water |
Hele kip | 3-12 uur | 225 gram | 56 gram |
Kalkoenborst | 4 – 8 uur | 150 gram | 37,5 gram |
Piepkuikens | 1 – 2 uur | 100 gram | 25 gram |
Stukken kip | 1-2 uur | 225 gram | 56 gram |
Varkenshaasje | 2 – 6 uur | 150 gram | 37,5 gram |
Varkenskoteletten | 2 – 6 uur | 225 gram | 56 gram |
Varkenslende | 1-3 dagen | 225 gram | 56 gram |
Onderstaande ingrediënten vormen een basis pekel. Zelf kun je er nog meer ingrediënten aan toevoegen zoals tijm, citrus, knoflook, bruine suiker enzovoorts.
Het is handiger om gekookt water te pakken ipv koud, omdat in koud water het zout minder snel op lost.
- 1/2 liter kokend water
- Zeezout(hoeveelheid ligt aan het soort vlees en het gewicht)
- 4 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel peperkorrels
- 50 gram suiker
Nadat de zout en suiker zijn opgelost voeg je de overige ingrediënten toe en voeg je nog wat water toe, zodat het vlees onder de pekel komt te staan. Je kunt dit in een schaal of zip zak doen. Daarna zet je het in de koelkast.
Ga per 500 gram vlees uit van 2 uur in de pekel oplossing.
Haal het vlees uit de pekel en maak het droog met keukenpapier. Laat grote stukken vlees een paar uur drogen(onbedekt of keukenpapier op het vlees en wanneer het te vochtig wordt nieuwe papier er op. Dit zorgt voor een krokante korst bij het bakken of braden.
Kip pekelen
Voordat we aan de bereiding van de kip beginnen gaan we eerst de kip pekelen/brinen.
Je kunt met verschillende vloeistoffen pekelen. Cola is een goede basis om zoete kip te maken.
Zorg dat de kip helemaal onder de vloeistof staat.
Kip pekelen in cola
- 1 blikje cola (330 ml)
- 20 gram zout
Kip pekelen in bier
Bier is ook lekker als basis.
- 1 flesje bier
- 20 gram zout
Kip pekelen in water
- 330 ml water
- 20 gram zout
Het vlees hoeft niet lang te pekelen. 2 tot 3 uur is genoeg.
Optioneel - Kip laten drogen
Na max 3 uur haal je de kip uit de pekel, spoel je ze af en droog je ze goed af met keukenpapier. Daarna bestrooi je ze met een dry-rub.
Als de kip rondom in de dry-rub zit dan laat je het zo'n 3 a 4 uur drogen in de koelkast. Dit kan op een rooster of bord met een paar vellen keukenpapier. Om het half uur de kip omdraaien.
Zoet pittige kip
Recept voor 10 poten/8 kippendijen/12 vleugels
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels BBQ saus
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel chili poeder
- 1 teentje gehakte knoflook
- 2 eetlepels sesamzaad om te strooien
- peper
- zout
- Keteltemp.: 190 – 230°
- Kerntemp.: 80°
- Griltijd 20 tot 30 minuten
Als eerste gaan we de kip pekelen/brinen. Zie Kip Pekelen
Maak van de honing, de BBQ saus, de knoflook en ketjap een smeuïge saus. Om het pittiger te maken, voeg je chilipoeder toe. Laat de saus een uurtje staan, zodat de smaken goed gemengd zijn.
Smeer de kippendijen in met de saus en leg ze op de BBQ. Herhaal dit om de +-8 minuten en bij de laatste keer strooi je de sesamzaadjes over de kip.
Kip op zijn Grieks
Ingrediënten
- 8 kippedijen/Drumsticks
- 1 citroen
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie
- Peper en zout
- Keteltemp.: 190 - 230°
- Kerntemp.: 80°
- Griltijd 20 tot 30 minuten
Bereiding
Als eerste gaan we de kip pekelen/brinen. Zie Kip Pekelen
Rasp de schil van de citroen en doe dit in een schaal. Knijp daarna de ctroen uit in de schaal. Snipper de knoflook. Doe de oregano, olijfolie en verse peterselie erbij. Breng op smaak met een peper en zout.
Doe de kip erbij, roer alles goed door en laat alles gekoeld een uur of 3 intrekken.
Shaslicks van varkenshaas
Ingrediënten
Voor de shaslicks
- 600 gram varkenshaas/kophaas
- 3 paprika’s (elke kleur eentje)
- 1 ui
- sate-pennen of -stokjes
Voor de marinade
- 100 ml balsamico azijn
- 4 el bruine basterdsuiker
- 2 el ui-poeder
- 2 gehakte knoflookteentjes
- 2 tl sambal
- 2 tl zwarte peper
- 1 tl zout
De hoeveelheid marinade is ruim voldoende voor 3 varkenshazen. Doe het vlees en de marinade in een goed afsluitbare bak(roeren/schudden). Laat het een aantal uren marineren.
- Keteltemp.: 190 - 230°
- Kerntemp.: 70°
- Gril 8 tot 10 minuten
Provençaalse aardappeltjes
Als bijgerecht erg lekker bij steak, kip, varken of lam.
Ingrediënten
Krieljes met schil * | 8 p.p |
Olijfolie | 4 eetlepels |
Zeezout (grof) | 10 gram |
Peper | 10 gram |
Tijm | 2 takjes |
Rozemarijn | 2 takjes |
Knoflook | 4 teentjes |
*Gebruik vastkokende of nieuwe aardappelen.
Bereiding en Grillmethode
Plaats de schaal met krieltjes op de indirecte zone van de BBQ en sluit het deksel. Af en toe roeren en 40 - 45 min laten grillen.
Gemiddelde temperatuur van 200 - 240 °C.